Εργαστήριο Ολογραφίας

 

ΓΕΝΙΚΑ

holography lab

Οπτική ολογραφία είναι η τεχνική της τρισδιάστατης απεικόνισης αντικειμένων σε φωτοευαίσθητες, επίπεδες επιφάνειες ειδικών φιλμς. Η τεχνική αυτή ουσιαστικά αξιοποιεί τα φαινόμενα της συμβολής και περίθλασης του φωτός, είναι δε απόλυτα εξηγήσιμη.

Οι απεικονίσεις που δημιουργούνται μέσω της ολογραφίας καλούνται ολογράμματα και έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό : παρουσιάζουν και τις τρεις διαστάσεις του αντικειμένου ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν και το φαινόμενο της παράλλαξης. Η δημιουργία ολογραμμάτων απαιτεί ένα πολύ καλά οργανωμένο εργαστήριο οπτικής εφοδιασμένο με συσκευές Laser, ολογραφική τράπεζα αντικραδασμικού χαρακτήρα και οπτικά στοιχεία όπως : φακοί, κάτοπτρα, διαχωριστές δέσμης, φράγματα περίθλασης κ. α. Εκτός όμως από το εργαστήριο οπτικής αναγκαία θεωρείται και η ύπαρξη ενός καλά εξοπλισμένου σκοτεινού θαλάμου για την κατάλληλη, χημική επεξεργασία των ολογραφικών φιλμς.

Η παρατήρηση μιας πετυχημένης ολογραφικής εικόνας έχει συνήθως συναρπαστικά αποτελέσματα. Τα αντικείμενα εμφανίζονται να αιωρούνται στο χώρο, μερικά εμφανίζονται έγχρωμα, κάποια αλλάζουν χρώμα καθώς ο παρατηρητής αλλάζει θέση, μερικά μάλιστα ολογράμματα μπορούν να απεικονίζουν και αντικείμενα σε κίνηση. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την ολογραφία προκειμένου να επινοήσουν και νέες μορφές τέχνης.

Στο ΤΕΙ της Αθήνας εδώ και μερικά χρόνια έχει αρχίσει η ουσιαστική λειτουργία ενός ολογραφικού στούντιο με βασικό σκοπό την εκπαίδευση των σπουδαστών του ιδρύματος σε αυτή τη νέα απεικονιστική τεχνική. Σήμερα, στο εργαστήριο της Ολογραφίας ασκούνται οι σπουδαστές του Τμήματος Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών στα πλαίσια του υποχρεωτικού μαθήματος (Z’ εξαμήνου) με τίτλο : Επιστημονική Φωτογραφία.

Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ολγραφίας είναι ο καθηγητής Δρ. Αραβαντινός Αθανάσιος: thanarav@teiath.gr